Er 4K virkelig så interessant?

Er 4K et salgstrick eller kan det bruges til noget?

Det er nok et spørgsmål, som mange har stillet sig selv. Er 4K bare det nye 3D? Er det en and eller er det noget vi kommer til at bruge i hjemmet?

Gode og relevante spørgsmål, synes vi selv. Derfor vil vi forsøge at besvare dem, så du ikke skal tænke, men handle.

Hvis vi ser på Sonys tilgang til 4K, så er der ingen tvivl om, at 4K ikke er det nye 3D, men nærmere det nye ’sort’ eller måske endnu bedre – det nye fladskærmsprodukt.

Sony er ikke bare kommet med prosumer 4K kameraer, men også consumer 4K i fx FDR-AX100E.

3D teknologien har eksisteret i årtier. Man har fra branchen flere gange forsøgt at knække nødden, så alle tog det til sig – specielt den almindelige forbruger. I den seneste omgang er det lykkedes så meget, at alle med et TV som er under 1-2 år gammelt, kan vise 3D. Om det bliver brugt er så en helt anden snak, for der bliver stadig ikke produceret ret meget ud over Hollywood film i 3D.

Hvad er 4K egentlig for en størrelse?

Specielt det seneste år, er vi blevet tudet ørene fulde med, hvor godt 4K er og hvor vigtigt det er at komme i gang med.

Vi kender alle til betegnelserne “HD” og “FULL HD”. HD eller 720p er betegnelsen for et billede (still eller video) i opløsningen 1280 x 720. Altså 1280 pixel i bredden og 720 i højden. Det giver så samlet set 921.600 pixels som billedet er tegnet med.

FULL HD eller 1080p er noget større. Her taler vi om om et billede i opløsningen 1920 x 1080. Altså 1920 pixel i bredden og 1080 i højden. Et samlet antal pixel på 2.073.600. Altså mere end dobbelt som mange pixel som ved HD.

4K er en anden sag. 4K billedet har en opløsning på 3840 x 2160. Dvs 3840 pixel i bredden og 2160 i højden. Hele billedet består dermed af 8.294.400 pixel. Altså ca. 4 gange så mange pixel som FULL HD.

Så må det da være flotte billeder

En misforståelse som har eksisteret i mange år er, at jo flere pixel, jo bedre billedkvalitet. Det gælder både når vi taler om telefoner, kameraer, video og skærme. Umiddelbart lyder det jo rigtigt, men det behøver det absolut ikke være.

Antallet af pixel har udelukkende noget at gøre med, hvor mange prikker eller punkter et givent billede er opdelt i. Altså ikke noget om, hvor flot og ægte en gengivelse den enkelte pixel er, eller hvor godt samspillet er mellem de mange pixel.

Derfor kan man ikke sætte lighedstegn mellem mange pixel og god kvalitet. En helt anden parameter er, at ikke alle TV som muligvis har FULL HD, udnytter alle de mange pixel individuelt. Virker det forvirrende? Det er det slet ikke.

Forestil dig, at du ser en udsendelse i TV. Dit TV hjemme i stuen er FULL HD og kan dermed vise 2.073.600 pixel eller punkter. Nu er det bare sådan, at den udsendelse du ser i TV, bliver udsendt i HD – altså kun i 921.600 pixel eller punkter. Det skal dit TV naturligvis forholde sig til. Det foretager en såkaldt opskalering.

Opskaleringen sker i dit TV. Dvs dit TV skal forstørre billedet, så det fylder alle dine mange pixel ud, så du ikke skal se på et lille billede i det ene hjørne eller på midten af dit TV. Ikke alle TV apparater klarer denne opgave lige godt. Det er samtidig også meget forskelligt, hvor godt et signal du har og hvor godt produceret udsendelsen du ser er.

Alle disse faktorer er med til at afgøre, det billede du ser på dit TV.

Men hvad har det nu med 4K at gøre, tænker du. Det skal jeg sige dig. Når du ser billeder – altså fotografier på dit TV, så er de med meget stor sandsynlighed i en opløsninge som langt overstiger dit TV’s formåen. FULL HD svarer til et 2 megapixel billede. 4K svarer til et 8 megapixel billede. Her er dit TV altså nødt til at nedskalere, for at hele billedet kan vises på skærmen.

Når dit TV skal vise billeder, går det typisk over i en billedfremvisnings tilstand, som skal fortolke billedet og præsentere det bedst muligt. Viser du dine billeder direkte fra kameraet – hvilket i dag er meget enkelt med WiFi, så går dit kamera over i en lignende tilstand for billedfremvisning. Dit kamera skal sende billedet afsted til TV’et i en opløsning som både er optimal og ikke fylder for meget.

I bedste fald vil kameraet selv håndtere billedstørrelsen og sende det afsted i FULL HD. Dvs et 2 megapixel billede. Det gør det selvom du måske har 16, 18 eller 20 megapixel. Det tager simpelthen for lang tid at overføre det fulde billede.

Skulle du have et 4K TV, så bliver dit oprindelige 18 megapixel billede altså nedskaleret til 2 megapixel, for så at blive opskaleret til 4K (eller 8 megapixel). Det er jo noget rod!

Sony går hele vejen 4K

Alle de nye kameraer fra Sony, som blev præsenteret på CES messen i januar 2014, har “4K Still image output”. Kameraet nedskalerer dermed billedet til 4K størrelse, som er 8 megapixel. Dit nye 4K TV – fx fra Sony – viser det, helt uden at skulle skalere det. Du opnår uden tvivl en bedre kvalitet og ser mange flere detaljer, end du ellers ville.

4K output finder du ikke blot i de dyreste modeller, men også i de mindre kameraer til priser fra ca. 3.000,-

Hvad så med 4K video?

4K video er blevet til at betale for den almindelige forbruger. Det er langt billigere end 3D videokameraer og vil uden tvivl slå an på en helt anden måde.

Men hvad nu, når du har et 4K videokamera men ‘kun’ en FULL HD skærm? Så er vi ude i præcis samme udfordring som med stillbilleder. Dit TV eller den monitor/computer der viser videoen, skal nedskalere. Det klarer de fleste ganske fint.

Hvor er så fordelen ved 4K video?

Præcis som når du redigerer dine stillbilleder, bliver video også redigeret. Visse handlinger hedder noget andet og man bruger typisk noget andet software til opgaven. Men i sidste ende gør man det samme.

Hvis du har taget et stillbillede i fx 18 megapixel, som du vil dele på Facebook, reducerer du størrelsen til måske 1200 pixel. Inden det, har du som regel også croppet billedet. Enten fordi du har for meget med eller det ikke blev komponeret helt perfekt. Det er ikke noget problem, for du har jo rigeligt med pixel at arbejde med.

En 4K video giver dig noget nær de samme muligheder for at croppe. Du kan altså ’smide noget væk’, uden at miste i kvaliteten.

Står du og skal have et videokamera, vil det nok ikke være helt tosset af gå efter et 4K kamera. Vi er ikke i tvivl om, at det bliver fremtiden. Måske hverken i 2014 eller 2015, men alt peger mod højere opløsning og flere detaljer.

Forestil dig et 65″ TV med kun 2 megapixel eller det samme TV med 8 megapixel. Der kan vist næppe være tvivl om, hvilket TV kan levere det mest detaljerede billede – alt ovenstående med opskalering taget i betragtning.

Afsluttende bemærkninger

Som markedet er lige nu, satser producenterne i hvert fald på 4K skærme. Nu skal forbrugerne blot følge med. Og ja – ikke mindst produktionsselskaberne skal med ind i kampen og producere i ægte 4K. Ikke noget med opskalering. Vi vil have den ægte vare.

Har du en mening eller holdning til 4K, så skriv en kommentar.