Ilford Imaging Swizerland GmbH under konkurs

Så gik den ikke længere

Ilford Imaging Switzerland GmbH er gået konkurs efter mange års kamp mod et marked i ændring og manglende interesse for sweizisk kvalitet blandt investorer.

Gennem det sidste år, er der flere gange skrevet historier om, at Ilford var i vanskeligheder, men først den 9. december 2013 blev det altså virkelighed. Det skriver flere schweiziske medier (her og her).

Ilford eller Ilford

Inden jungletrommerne kommer til at larme for meget, så skal vi lige holde 2 virksomheder adskilt. Ilford Imaging Switzerland GmbH som producerer inkjet papir mv og Harman Technology Ltd som er dedikeret til sort/hvid.

De 2 virksomheder markedsfører sig under samme brand – ILFORD – og samme logo, men er ikke samme virksomhed. Britiske Harman Technology Ltd har licens til at benytte navnet Ilford i forbindelse med deres sort/hvid forretning.

Siden den 11. december 2013 har Ilford Imaging Swizerland GmbH ikke været i stand til at distribuere Ilford Harman produkter. Det tyder jo på, der er visse udfordringer. Det skriver Harman Technology Ltd til deres kunder.

Ydermere skriver Harman den 10. december 2013, at de IKKE er en del af de økonomiske problemer hos Ilford Imaging Swizerland GmbH.

Er det slut med papir?

Hører du til blandt de mange som har benyttet Ilfords produkter inkjet papir, så er det nok på tide at se dig om efter et alternativ. Om der kommer mere papir fra Sweiz er det store spørgsmål. Umiddelbart tyder det ikke på der er vilje fra investorer, så produktionen kan komme i gang igen.

Stadig en mulighed

Visse af Ilfords papirtyper bliver produceret andre steder, end på deres egen fabrik i Marly. Så muligvis er der stadig en chance for, at vi kan finde deres produkter i butikkerne.

130 år med Ilford

Ilford startede sin produktion i 1883 – altså for godt 130 år siden. Fotografen Alfred Hugh Harman, født i 1841, var ikke bare fotograf, men også interesseret i den tekniske innovation ved fotografiet.

Dengang benyttede man en teknik som krævede godt 10 sekunders eksponeringstid. Briten Richard Maddox opfandt i 1871 en teknik, hvorved man kunne nøjes med få sekunders eksponering. Det var en metode som Harman så gode muligheder i.

Ilford startede sine dage i Storbritannien i 1870’erne. Harman grundlagde firmaet Britannia Works i byen Ilford, 16 km udenfor London. Først i 1901 skiftede man navn til Ilford.

I mellemkrigstiden var der virkelig gang i Ilford. Masser af opkøb, sammenlægninger, frasalg og produktudviklinger.

Én af de store ændringer fandt sted i 2004, da man splittede Ilford op og en del kom på Sweiziske hænder. Herefter var der 2 Ilford virksomheder. Ilford Imaging Switzerland GmbH og Harman Technology Ltd. De to har ikke noget med hinanden at gøre, ud over at beskæftige sig med foto og have samme ophav. De er selvstændige virksomheder og skal ikke forveksles.

Ilford Imaging Switzerland GmbH har haft flere forskellige ejere, hvoraf den nuværende er Paradigm Global Partners LLP.

Den 28. november 2013 gik Ilford Imaging Switzerland GmbH i betalingsstandsning og i december 2013 blev de erklæret konkurs.

Hele historikken om Ilford finder du her.