iPhone 5 vs iPhone 5s kamera

Ingen tvivl om, at der bliver taget utallige billeder med smartphones. Rigtig mange benytter iPhones.

Men hvor stor forskel er der på iPhone 5 vs iPhone 5s?

Uden at kommer ind på brugervenlighed, interface, antenneforhold og alt det andet, som kan dele vandende, når vi taler om smartphone – specifikt iPhones, så lad os lige se på et eksempel.

2 iPhones – 5 og 5s blev holdt lige ved siden af hinanden og et billede blev taget med hvert kamera. Ingen smarte filtre eller efterbehandlinger. Blot det rå billede (nej,- ikke RAW) fra kameraet.

Forholdene var alt andet end optimale. Dæmpet belysning fra forskellige lyskilder med forskellige temperaturer. Med andre ord; typiske forhold for indendørs billeder.

iPhone 5

8 megapixel
ƒ/2.4 aperture

LED flash
Backside illumination sensor
Five-element lens
Hybrid IR filter
Autofocus
Tap to focus
Face detection
Panorama


Photo geotagging

iPhone 5s

8 megapixel
ƒ/2.2 aperture
Sapphire crystal lens cover
True Tone flash
Backside illumination sensor
Five-element lens
Hybrid IR filter
Autofocus
Tap to focus
Face detection
Panorama
Auto image stabilization
Burst mode
Photo geotagging

Umiddelbart er der jo ingen forskelle i specifikationerne, som skulle give den vilde forskel i billederne. f/2.4 mod f/2.2 er ikke noget som har en betydning i eksemplerne herunder. Det samme for de andre forskelle.

(iPhone 5 har samme kamera som 4s)

iPhone 5

Meget støj. Dårlige kontraster. Detaljer forsvinder. Specielt de levende lys er et problem.

iPhone 5
iPhone 5

iPhone 5s

Lang mindre støj end på iPhone 5. Mange flere detaljer, som fx i papiret på tallerkenen nederst til venstre. De levende lys er ikke udflydende, men meget bedre defineret. Mere dynamik i farverne end på iPhone 5.

Iphone 5s
Iphone 5s

Konklusion

Set ud fra de 2 eksempler her, så er der ingen tvivl om, at iPhone 5s leverer langt bedre billedkvalitet, end iPhone 5. Havde vi taget billederne udendørs med masser af lys, ville forskellen nok være minimal.

Skal du skynde dig ud og skifte din iPhone 5 ud med en iPhone 5s? Ikke med mindre du har brug for et bedre kamera – eller i hvert fald en bedre processering af dine billeder.

For vi må konkludere, at det ikke er selve kameraet, men den processor og det software som bearbejder dine billeder, som er blevet markant bedre.

Samtidig kan vi ikke lade være med, at fraråde brugen af en mobil til billeder du gerne vil se i en ordentlig kvalitet. Mobilen kan ikke erstatte et rigtigt kamera (endnu) – heller ikke selvom du har både 12, 20 eller 42 megapixel! Mange pixel ≠ god billedkvalitet.

iPhone 5s Kamera Bonus

Har du behov for en ny telefon, er iPhone 5s ikke et skidt køb. På kameradelen, er der da 3-4 fordele, som vi ikke kan komme uden om.

  1. Bedre flash burde give bedre lys og dermed mere korrekte farver
  2. Billedstabilisering
  3. Burst mode (så du kan skyde mange billeder hurtigt)
  4. Video i slowmotion (120 billeder/sek)