Korrekte farver i din browser. Forklaring og guide.

Når du suser rundt på nettet og ser på billeder i din browser, kan du desværre ikke være sikker på, om farverne nu også er korrekte.

Ikke at det er forkerte farver, eller det ser forkert ud. Det er ikke fordi en tomat pludselig bliver blå eller en rød bil bliver grøn.

Men! Så godt som alle browsere der findes (Chrome, Safari, IE, Firefox, Opera, …) viser det samme billede på forskellig vis. Hvorfor nu det?

Se også Ser du de rigtige farver på nettet?

Farverum (sRGB, RGB)

farverumDu har muligvis hørt om RGB og sRGB. De 2 termer/forkortelser er betegnelser for farverum. Med andre ord, hvilken palette der skal benyttes, for at præsentere 0’er og 1’er i en billedfil, til et billede dine øjne forstår.

I dag er der næsten ingen grænser for, hvad man kan foretage sig i en browser. Alligevel kan en browser ikke andet, end at udføre de handlinger, som en programmør har bestemt den skal kunne. Det gælder også visning af billeder og de farver som billedet er opbygget af.

Fotografens ansvar

Enhver fotograf eller grafisk designer med respekt for sig selv og sit arbejde ved, at man udelukkende bør uploade billeder til visning i en browser, i sRGB. Det er af den simple grund, at kun de færreste browsere kan vise flere farver, en sRGB farverummet indeholder.

Inkluderet farveprofil: sRGB ICE61966-2.1 (standard sRGB profil)
Inkluderet farveprofil: sRGB ICE61966-2.1 (standard sRGB profil)

Selvom din browser kan, så er sandsynligheden for, at din skærm kan, meget lille. De fleste skærme er bygget til sRGB. Har du en skærm der er bygget til grafisk arbejde, kan den formodentlig vise 95-99% af RGB farverummet. Men så er vi typisk ude i skærme til mange tusinde kroner.

Ikke alle billeder er lavet som sRGB. De kan være både RGB, ProPhoto eller en helt anden profil. Hvilken profil der er benyttet, har betydning for hvordan du ser billedet. Det er naturligvis op til skaberen af billedet, at informere om, hvilken profil (altså hvilket farverum) der er benyttet. Det kan man gøre ved, at inkludere sit farverum i selve billedfilen. På dén måde har skaberen gjort hvad der er muligt, for at sikre alle der ser billedet ser det som han eller hun har tænkt det.

Er der ikke inkluderet en farveprofil i billedfilen, er skaberen tydeligvis ligeglad med, hvordan billedet bliver set af andre. Men det skal jo ikke betyde, at du skal være ligeglad.

Se også FotoTV live fra 19. december 2013 om bla farvestyring

Firefox er løsningen

firefox-logoDu skal naturligvis kunne se alle billeder, præcis som skaberen har tænkt det. Det er der kun én browser som kan klare – Firefox!

Alle browsere vil forsøge selv, at finde den profil som er bedst til billedet, men kun Firefox kan tvinges til, at benytte den farveprofil som skaberen har inkluderet.

Siden version 3.5 af Firefox, har man ændret den indstilling, som gør at en inkluderet farveprofil skal benyttes. Som standard skal Firefox selv prøve sig frem. Det fungerer bare ikke altid.

Sådan retter du indstillingerne i Firefox

Du kan ændre en enkelt indstilling i Firefox, så den tvinges til at vise alle billeder, med den farveprofil som skaberen har bestemt.

I adresselinien skriver du about:config og trykker på enter.

firefox_colormanagement_about_config

Firefox advarer dig nu om, at du bevæger dig ud på meget tynd is og verden bryder i brænd hvis du piller ved noget. Måske sat lidt på spidsen, men alligevel.

Vær ikke bekymret. Gør som beskrevet herunder og du er sikker.

I det søgefelt som kommer frem øverst, over alle de mærkelige ord adskilt af punktummer, taster du gfx. Firefox reducerer nu automatisk listen af parametre der kan pilles ved.

Find den linie som hedder: gfx.color_management.mode

Dobbeltklik med musen på linien. Du kan nu ændre værdien fra 2 (som er standard) til 1.

firefox_colormanagement_config_setting

Tryk OK og genstart Firefox.

Nu har du tvunget Firefox til, at benytte den farveprofil som skaberen af billedfilen har valgt og du vil se alle billeder – om ikke korrekt, så som skaberen synes de skal ses.

Du har gjort hvad du kan

I mange tilfælde vil du måske ikke se den store forskel – hvis overhovedet. Det skal du ikke fortvivle over. Det er enten fordi skaberen ikke har inkluderet en farveprofil, eller fordi din skærm ikke kan vise billedet på anden måde end den allerede gjorde.

Under alle omstændigheder, så har du gjort hvad du kan, for optimal visning. Resten er op til dem som skaber billederne.

 • http://www.pixl.dk Thomas Holm

  Jeg tillader mig at være en smule uenig i et par af artiklens punkter for forklaringens skyld selvom jeg (måske) er nogenlunde enig i konklusionen.
  Det er fuldstændigt korrekt at man bør uploade billeder i sRGB når de skal ses i en browser. Ikke fordi browseren ike kan vise andet eller fordi skærmen ikke kan (for det kan de fleste moderne skærme efterhånden). Problemet er at rigtig mange webservere fjerner indeholdte ICC profiler (og mange uploader billeder uden ICC profil) og der derfor ingen information er til webbrowserne om hvilken “oversættelse” der skal bruges FRA det enkelte billede TIL skærmens profil/farverum (man oversætter altid FRA noget TIL noge andet). Derfor har mange browser programmører valgt at gå ud fra at billedindholdet altid er sRGB, og derfor oversætte fra sRGB til din skærms profil. Og så længe alle uploader i sRGB er det et fint valg. Det giver også mening da de fleste tablets har et farverum tæt på sRGB, og tablets bliver p.t. generelt ikke farvestyret.
  En undtagelse er Apple som i Safari har valgt en anden (efter min mening meget problematisk strategi). Safari honorerer indbyggede profiler og oversætter farver til skærmens farverum (der på rigtig mange skærme efterhånden ligger 7-10% fra Adobe RGB). Dvs. at hvis et givent billede har en indkapslet profil så bliver billede vist korrekt. Hvis et billede IKKE har en indkapslet profil vil Safari benytte skærmprofilen som “Fra” og dermed reelt vise billedet som om det var omtrent Adobe RGB som er RADIKALT anderledes end sRGB.
  Så i Safari vil alle billeder der uploades “korrekt” konverteret til sRGB men som ikke har en profil når billedet vises på browseren, vil blive vist med alt for meget farvemætning. Dvs. nogen billeder er korrekte og nogle er ikke og men ved aldrig hvad der er hvad.
  Det helt store gyldne spørgsmål – og årsagen til denne kommentar – er; hvad gør Firefox når man ændrer farvestyringsparametret og et billed IKKE har en vedhæftet profil? Benytter den så sRGB (så er vi enige om det er den bedste løsning) eller benytter den din skærmprofil/eller ingen oversættelse (som er noget mindre heldigt da den så opfører sig som Safari).

  De bedste Hilsner
  Thomas Holm

  • Keld Bendtsen

   Tak for forklaringen, Thomas. Fedt når en ekspert som dig kommer på banen og kan uddybe hvor vi andre til tider kommer til kort.

   Til det gyldne spørgsmål, har vores research peget på, at Firefox benytter sRGB som profil, hvis intet andet er defineret.