Negativt rum kontra closeup

Denne artikel er egentlig en opfølgning, eller bare efterfølger til artiklen om negativt rum, som du kan læse her. I den foregående artikel var der ikke deciderede eksempler på negativt rum kontra andre typer billeder.

Højt til himlen

Man behøver ikke engang tage to forskellige billeder som eksempler, men ganske enkelt beskære det samme billede. Alternativt kan man, hvis baggrund ellers er enkel, lægge mere til et eksisterende billede.

dorthe-negativspace

Billedet du ser her, tog jeg sidste sommer ude i et skovområde. Billedet er med fuldt overlæg lavet i højformat, og modellen syner meget lille, for at symbolisere skovens og træernes størrelse. Fokus er selvklart på modellen, der står ved en menneskeskabt hule af grene. Samtidig er jeg nede i jordhøjde og skyde, hvilket giver endnu mere luft oppe over hende. Centreringen af modellen er ikke en nødvendighed, kun mig der valgte at gøre det med lige præcis dette billede.

Natur er i det hele taget godt til at vise størrelsesforhold. Man har tit et problem med det i et studie, hvor plads selvklart er en begrænsning, men endnu mere mangler man emner der kan vise størrelsesforholdet.

Tager man billeder af mennesker, hvad enten det som her er nude art, eller en helt anden genre, så er negativt rum tit noget mange glemmer virkningen af. De fleste, inklusiv jeg selv, vil gerne have så meget med som muligt, altså fylde billedrammen ud. At have masser af luft omkring, kan dog give et mere spændende billede.

Den tættere beskæring

Som skrevet tidligere, så tog jeg det oprindelige billede og beskar det. Selvfølgelig er det ikke ligeså detaljeret, som havde jeg skudt det tæt på. Men det viser et markant anderledes billede. Man har ingen fornemmelse af størrelse, kun at modellen står i noget skovområde. Det viser intet om sol, kun skygger der falder tilfældigt. På det originale billede kan man se hvorfor skygger og lysstriber falder hvor de gør. Hele opstillingen er meget komprimeret.

dorthe-negativspace-2

Virker billedet? Jo sikkert, men personligt finder jeg det slet ikke så interessant som originalen. Når du skal ud og skyde billeder, vil vi rigtig gerne se hvordan du kan bruge det negative rum – tomrummet, for muligheder er der nok af. Tænk i hvert fald over lys, skygger – kan man se deres oprindelse, og lignende. Det kan give et helt andet og meget mere spændende billede.