Nikon D3300 lancering

Bella Sky i Ørestaden var kulissen, da Nikon her til morgen lancerede deres nyeste kameraer. Først og fremmest var det DSLR kameraet D3300, det nye 35mm 1.8G objektiv, der trak. Udover disse, blev også ni nye kompaktkameraer lanceret, og vi fik også lidt at vide om den nye topmodel D4s, der fremvises på CES messen disse dage i Las Vegas.

Her og nu vil vi koncentrere os om D3300, der afløser D3200, som Nikons indstigningsmodel i DSLR segmentet. Kameraet er yderst kompakt, og den ene store nyhed i det lille DSLR er sensoren fra storebror D5300 på 24,2 megapixel. Den anden er at D3300 ikke har optisk lavpasfilter, ligesom man kender det fra de større modeller.

Nikon D3300 er også udstyret med den nye EXPEED 4 processor, højere ISO – op til 12800, og serieoptagelser foregår med 5 billeder i sekundet.

Den 6. februar rammer D3300 butikkerne i forskellige konfigurationer – både som hus alene og med bl.a. det nyudviklede 18-55mm objektiv. kameraet fås i tre farver: sort, grå og rød.

Herunder finder du presseinformation omkring det nye D3300, hvor også priser fremgår til sidst i teksten:

København, 7. januar 2014: Nikon præsenterer i dag D3300, et nyt, digitalt spejlreflekskamera for alle type brugere uanset niveau.

Det lille, lette og brugervenlige, men ikke desto mindre meget højtydende Nikon D3300 er nemt at have med overalt, og kameraet er en ideel løsning for dem, der gerne vil have et brugervenligt kamera, der tager billeder i fremragende DSLR-kvalitet.

Nikons meget roste Guide-indstilling, som kan bruges til alt lige fra at undgå dårligt belyste motiver og til at opnå smukke portrætbilleder, gør det utroligt nemt at tage flotte billeder og optage video i høj kvalitet. Den brede vifte af funktioner sætter D3300 i stand til at indfange flere detaljer og tage skarperere billeder, især når der optages med høj ISO-følsomhed i mørke omgivelser. Blandt forbedringerne kan nævnes CMOS-sensoren på 24,2 megapixel, som nu er konstrueret uden optisk lavpasfilter (OLPF), et større ISO-følsomhedsområde (op til ISO 12800), Nikons effektive nye EXPEED 4-billedbehandlingsenhed og hurtigere kontinuerlig optagelse (op til 5 billeder pr. sekund).

Det nye medfølgende NIKKOR-objektiv er desuden meget kompakt, hvilket gør det betydeligt lettere at have Nikon D3300 med sig end forgængeren. Nikons trådløse mobiladapter gør det endvidere nemt at dele billeder med andre via de sociale medier, og der er vel at mærke tale om billeder i langt højere kvalitet end dem, der kan tages med en smart-enhed.

“Uanset hvad man har lyst til at tage billeder af, er Nikon D3300 det perfekte valg for nybegyndere inden for DSLR-segmentet,” siger Marina Gurevich, Product Manager, Consumer D-SLR, Nikon Europe:

“Guide-indstillingen gør kameraet utroligt brugervenligt, og den effektive kombination af en sensor med høj opløsning og høj ISO-følsomhed sikrer en utroligt overlegen billedkvalitet i forhold til, hvad et mindre højtydende kamera kan præstere. Det er desuden muligt at dele billeder med andre via smart-enheder, hvilket gør D3300 ideelt for dem, der gerne vil illustrere deres oplevelser på smukkeste vis”.

Utrolig billedkvalitet

Billedsensoren er kameraets hjerte, og D3300 er et kamera med et meget stort et af slagsen. D3300’s billedsensor på 24,2 megapixel er specialkonstrueret uden optisk lavpasfilter, så selv de mindste detaljer og strukturer indfanges med imponerende skarphed, og det udmønter sig i utroligt klare billeder – især når de tages med et NIKKOR-objektiv. Den effektive nye EXPEED 4-billedbehandlingsenhed og en ISO-følsomhed på op til ISO 12800 (kan udvides til en værdi svarende til ISO 25600) gør det muligt at tage smukke, klare billeder med detaljerede toneovergange, selv under dårlige lysforhold ved brug af høj ISO-følsomhed. Takket være kontinuerlig optagelse med en hastighed på op til 5 billeder pr. sekund kan motiver i hurtig bevægelse og flygtige bevægelser eller udtryk foreviges i det helt rette øjeblik. Uanset hvor hurtigt det går, er fokus altid perfekt i kraft af et AF-system med 11 punkter og en sensor af korstypen i midten, hvilket øger præcisionen.

Guide-indstilling: trinvis hjælp

Nikons meget roste Guide-indstilling giver mulighed for at slippe sin indre fotograf løs. Via letforståelige, trinvise forklaringer og illustrerende billedeksempler viser Guide-indstilling nybegyndere – og dem, der har lyst til at blive endnu dygtigere – præcis hvordan man tager flotte billeder og optager spændende videoer. Med Guide-indstilling, som vælges ved hjælp af programhjulet øverst på kamerahuset, kan man bl.a. lære, hvordan kameraet indstilles, hvordan man optager, og hvordan man viser, sletter eller sågar retoucherer billeder. Man kan desuden lære, hvordan man tager portrætbilleder med smukt, sløret baggrund, hvordan man fastfryser et motiv i bevægelse, og hvordan man tager klare, skarpe billeder under dårlige lysforhold. Guide-indstilling har høstet stor anerkendelse, ikke mindst fordi man som bruger selv får mulighed for at vælge den ønskede billed- eller videotype, hvilket giver spirende fotografer mod på nye udfordringer og gør det nemt for alle at lære, hvordan man bruger vigtige funktioner og knapper, uden at det er nødvendigt at slå op i brugervejledningen.

Specialeffekter

Kameraets nye Specialeffekt-indstilling gør det nemt at give billeder og videoer et kunstnerisk præg. Der er 13 forskellige effekter at vælge imellem, heriblandt Pop, som giver klarere farver ved at øge farvemætningen, Legetøjskamera, som skaber en retroeffekt, og Let panorama, som gør det muligt at opnå fantastiske panoramabilleder og -videoer af storslåede landskaber eller storbymotiver. Effekterne er utroligt nemme at anvende, og de kan ses på den store LCD-skærm under optagelsen.

Glæden ved videoer i fuld HD: D-video

Med Nikon D3300 er det nemt at tage fantastiske billeder, og det er faktisk lige så nemt at optage fremragende videoer. Funktionen D-video gør det muligt at optage videoer i fuld HD ved billedhastigheder på op til 50p/60p med kontinuerlig autofokus, hvilket giver optagelsen en imponerende skarphed og klarhed, selv når der er tale om motiver i hurtig bevægelse. Videooptagelsen kan startes med et enkelt tryk på en knap og takket være den indbyggede stereomikrofon (plus kompatibilitet med Nikons eksterne stereomikrofon ME-1), kan der optages flotte videoer med fantastisk god lyd.

Let tilslutningsmulighed

Billeder taget med Nikon D3300 kan sendes direkte fra kameraet til en hvilken som helst iOS™- eller Android™-smart-enhed1, så de er klar til overførsel til sociale netværk såsom Facebook, Instagram eller Twitter. Den imponerende billedkvalitet vil med garanti vække opsigt. Wi-Fi-funktionen er også nyttig, når der skal tages billeder, i og med at den tilsluttede smart-enhed kan bruges til forhåndsvisning af motivet eller fjernbetjening af kameraet, f.eks. hvis man vil tage et selvportræt.

Intelligent design med intuitiv betjening

Betjeningen er nem og intuitiv takket være Nikons ergonomiske design, tydelige menuer og knapper, der via et enkelt tryk giver adgang til ofte benyttede funktioner, f.eks. D-video og Live View. Den 7,5 cm (3″) store LCD-skærm med bred synsvinkel og en opløsning på 921.000 punkter sikrer klar og skarp billedvisning og knappen “i”, som er hensigtsmæssigt placeret på kameraets bagside, giver mulighed for at forbigå hovedmenuen, så der hurtigt kan ændres indstillinger, mens der optages. Den optiske søger som udmærker sig ved en tydelig visning med bred synsvinkel (søgerdækningen er ca. 95 % og forstørrelsen 0,85x), gør det let at tage billeder på det helt rigtige tidspunkt, ikke mindst når man vil optage motiver i hurtig bevægelse på lang afstand. Som noget nyt har man med D3300 desuden mulighed for at vælge mellem to forskellige grænseflader, når man optager ved brug af søgeren: Den klassiske grænseflade og en grafisk grænseflade, der gør betjeningen mere intuitiv ved hjælp af animerede indstillinger.

Kompakt system

Beskeden størrelse men imponerende billedkvalitet – Nikon D3300 gør det mere attraktivt end nogensinde at bruge et DSLR-kamera. I kraft af det nye, kompakte og sammentrækkelige NIKKOR VR-objektiv på 18-55 mm er D3300 betydeligt lettere at have med sig end mange andre DSLR-kameraer. Det utroligt lette kamerahus som fås i farverne sort, rød og grå, vejer blot 410 g (uden hukommelseskort og batteri). Ikke desto mindre er det udstyret med et stort og behageligt håndgreb, som gør det let at holde godt fast om kameraet.

NIKKOR, Speedlight og systemkompatibilitet

En af de største fordele ved at optage med et DSLR-kamera fra Nikon er det store udvalg af kompatible NIKKOR-objektiver og effektivt, brugervenligt systemtilbehør. NIKKOR-objektiver er anerkendt i hele verden for deres optiske ydeevne, og D3300 er kompatibelt med hele sortimentet af objektiver i DX-format. Der er et objektiv til enhver situation, lige fra kompakte zoomobjektiver, som er perfekte til almindelig brug eller brug på rejser til hurtige objektiver med fast brændvidde, som gør det muligt at opnå en smuk bokeh (baggrundssløring), samt vidvinkel- og mikroobjektiver. Uanset hvad man vælger, kan man glæde sig over præcisionen og fleksibiliteten og udnytte kameraets opløsning på 24,2 megapixel til at tage billeder og optage videoer med levende farver og fornem kontrast. Ud over den brede vifte af objektiver er der mulighed for at vælge den lette og kompakte ekstern flashenhed Nikon SB-300 Speedlight, som gør det nemt for nybegyndere at tage smukt belyste billeder. Den kan eksempelvis bruges til at gøre billeder, der er taget i dagslys, endnu mere effektfulde eller til at fremhæve flere detaljer i motivet i situationer med modlys.

Oversigt over de vigtigste funktioner

• 24,2 megapixel sensor i DX-format uden OLPF

• Guide-indstilling: Letforståelig, trinvis hjælp

• Fremragende ydeevne under dårlige lysforhold: ISO 100-12.800 (kan udvides til det, der svarer til ISO 25.600)

• Hurtig og effektiv EXPEED 4-billedbehandlingsenhed

• Kontinuerlig optagelse med 5 bps

• Knivskarpt AF-system med 11 punkter og en sensor af korstypen i midten

• 420-pixel RGB-lysmålingssensor med Nikons system til motivgenkendelse

• D-video: Optagelse af videoer i fuld HD med en billedhastighed på op til 50/60p

• Indbygget mikrofon og kompatibilitet med Nikons stereomikrofon ME-1

• Brugervenlig trådløs forbindelse: Via Nikons mobiladapter Wu-1a

• Specialeffekt-indstilling: 13 forskellige effekter til stillbilleder og videoer

• Seks motivprogrammer

• Stor LCD-skærm: 7,5 cm (3,0″) med bred synsvinkel og en opløsning på 921.000 punkter

• Optisk søger med ca. 95 % søgerdækning og en forstørrelse på 0,85x

• Lille, let kamerahus: Ca. 124×98×75,5 mm. Vejer kun 410 g (uden batteri og hukommelseskort)

• Kompakt, sammentrækkeligt objektiv: AF-S DX NIKKOR 18–55mm f/3.5–5.6G VR II

• Stabilt håndgreb med henblik på sikker håndtering

• Fås med kamerahus i tre forskellige farver: Sort, rød og grå

• Mulighed for systemudvidelse: Kompatibelt med hele sortimentet af NIKKOR-objektiver i DX-format og Nikon Speedlights til nybegyndere

Nikon D3300 forventes i butikkerne den 6. februar til en vejledende udsalgspris på:

D3300 kamerahus – 4.395 kr. inkl. moms.

D3300 kit m. det nye AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VRII – 5.295 kr. inkl. moms.

D3300 kit. m. AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR – 4.995 kr. inkl. moms.

D3300 sort kit m. AF-S DX NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR – 6.195 kr. inkl. moms.

Forrige artikelNYHED: Nikon D4s præsenteret
Næste artikelGalleri - Nikon D3300
Journalist D.J. og fotograf hos Creative Group. Har tidligere været redaktør for Magasinet Zoom, og derudover laver jeg modelbilleder til magasiner i ind og udland. Siden april 2013 har jeg været medvært på FotoTV, som i dag er en del af Creative Group, hvor jeg også er partner.